Новото в сайта


Дарения

Ако искате да подпомогнете дейността на Национално движение "Деца срещу дрогата", можете да използвате банковата сметка в Пощенска банка:

BIC BPBIBGSF
BG 54 BPBI 79401062899701


Случайна снимка

Албум:
Детски рисунки, втори албум


Писмо за подкрепа


до Национално движение "Деца срещу дрогата",

Областният съвет по наркотични вещества към Община Габрово изразява подкрепата си за Национално движение „Деца срещу дрогата”. Идеята на това Движение, свързана с активизиране на децата и младежите за работа, свързана с превенция на наркотиците, е наистина чудесна, много необходима и истински полезна!
Към нашия Областен съвет по наркотични вещества ние сме изградили Младежки съвет по наркотични вещества /МСНВ/, в който участват деца и младежи от всички училища в Габрово. Мотото на тяхната дейност е „Живей в реалността” и е отправено към всички техни връстници.
За двете години съвместна работа с доброволците, мога да споделя два важни извода, до които достигнахме.
На първо място – няма нищо по-важно в превантивната работа, свързана с употребата на дрога, от алтернативите, които ние, възрастните, трябва да предлагаме на младите хора. Алтернативи в областта на спорта, изкуствата, доброволчеството. Алтернативи, които да ги накарат да се чувстват можещи, значими, успели, оценени... Убедени сме, че това е начина да спасим децата си от измамното удоволствие на наркотиците.
На второ място - най- ценни и разбираеми са посланията, които младите хора отправят към своите връстници. Въздействието на една детска рисунка, на един детски стих, на едно детска песен или спектакъл, не може да се замени с нито една брошура, лекция или плакат.
Затова и в нашата превантивна работа, ние се стремим всички идеи да идват от самите млади хора, за да отговарят на техните интереси и потребности.
Гордеем се, че с нашите деца успяхме да осъществим няколко наистина интересни проекта – подготвихме и представихме в региона спектакъл „Бягство от реалността”, в който сценарий, декор, музика, танци бяха дело на самите млади хора и въздействието върху публиката от техни връстници беше огромно.
През тази година, със съдействието на Съдебна палата – Габрово, доброволците от МСНВ осъществиха проект „Законът в действие”. Те подготвиха симулативен наказателен процес с основна тема, свързана с наркотиците и заявиха своята активна гражданска позиция по този проблем. Процесът беше представен с голям успех в Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна.
Реализирахме и проект „НЕзависимост”, в който отново основната ни цел бе да дадем възможност на младите хора да изявят своите таланти, чрез организирани Открити сцени „НЕзависимост”, на които всеки млад човек можеше да покаже своите умения.
Всички младежи от МСНВ са обучавани по подхода „връсници обучават връстници” и изнасят интерактивни тренинги на своите съученици по училища. Прожектираме филми и провеждаме дискусии с учениците. Организирахме два конкурса за рисунки и плакати против дрогата, правим кампании, в които основно се стремим да търсим алтернатива на употребата на дрога – „Живей в реалността”, „Изкуство без дрога”.
Към нашия Младежки съвет по наркотични вещества имаме сформирана младежка рок-група, имаме и брейк формация, които се включват във всички наши инициативи и чрез изкуството отправят послания към връстниците си.

Надяваме се с нашата дейност да допринесем за постигане на целите и идеите на Национално Движение ”Деца срещу дрогата”, да популяризираме детското и младежко творчество, да стимулираме младите хора да заявят своята гражданска позиция срещу употребата на дрога.
Още веднъж, приемете нашите искрени поздравления за вашата дейност, за усилията, които полагате за популяризиране на детското творчество и за целите, които сте си поставили – чрез изкуството и спорта да помогнете на децата да намерят своята алтернатива на дрогата и да привлекат към тази идея своите връстници.

Това е и нашата цел! Нека обединим услията си в името на децата ни!


С уважение,

Габриела Йосифова
Председател на Областния съвет по наркотични вещества
Гр. Габрово

Общество - Алтернатива на дрогата

Интервю с Габриела Йосифова, председател на Общинския съвет по Наркотични вещества - Габрово

Прочетете интервюто!


Официални връзки и партньори
Приятели на движението