Вижте галерията

Албум:
Детски рисунки, втори албум


История на Движението

   

Скъпи приятели!

Добре дошли в Интернет страницата на Национално движение “Деца срещу дрогата”!

Инициатор на Движение деца срещу дрогата е Бистра Ранева. То води началото си от февруари 1998 г., когато община “Изгрев” в София прави премиера на книгата “Децата, наркоманите”, поема, с която Б. Ранева повежда своята майчина война срещу дрогата. Присъстващите ученици от пет столични училища, полицаите от Първо РПУ София, Коцето Калки, БТР, журналистите и филмовите творци от “Едита” се солидаризират и казват своето “Не” на наркотиците.

Повече от десет години Бистра Ранева е сред училищата на България с поемата си “SOS! Децата ни наркомани са”, документална изповед за съдбата на сина й, жертва за известно време на наркотиците. Тази поема става нейната майчина война с дрогата. През тези години я дописва четири пъти, включвайки нов цикъл стихове за поредната жертва на наркотиците, поредния погинал наркоман. Със стиховете си призовава: “Деца, не посягайте към дрогата! Хора, бдете!”

През април 2007 г. при поредната среща с учениците в Благоевград и Петрич, Ранева спонтанно казва на децата: “Подарявам ви своите стихове, подарете ми вашите рисунки и да направим наша обща книга със стотици автори – малките художници! Обявете вашата война на дрогата! Не е конкурс, няма награди. Това е кауза, съпричастност, мисия! Всички рисунки ще влязат в книгата и тя ще се върне при вас!”. По-късно при среща с ученици от Френската гимназия в София се ражда инициативата за преводи на стиховете, които също да влязат в книгата.

Движението е морално подкрепено от Президента на Републиката г-н Георги Първанов, от Столична община, Столична спортна асоциация, Спортен клуб “Левски”, Фондация “Левски спорт”, а чрез екрана на телевизия бТВ я популяризирахме.
Оттогава децата и младите хора на България и от различни краища на света изпращат своите рисунки и преводи на стиховете.
Движението благодари на всички вас, които не пожалихте труд, време, творчество: децата на Благоевград и Петрич, на софийските ученици от 31 СОУ, НФСГ и НСОУ “София” - Моден дизайн, на децата от Разград, които изнесоха на 25 януари 2008 г. прекрасен благотворителен концерт, организиран от Федерацията на жените в Разград, разградския музикално-сценичен театър “Назъм Хикмет” и детската музикална школа. Приходите от този концерт и личното дарение на евродепутатката Мариела Баева ще отидат за издаването нашата книга. Благодарности на всички деца, приятели и съмишленици от Виена, Берлин, Кьолн, Дъблин, Мадрид, Русия, Сърбия, САЩ, Китай...
Професионална футболна лига и лично нейният президент г-н Валентин Михов подкрепиха Движението морално и материално, за което Движението им отправя сърдечни благодарности.
Интеграционният център към Държавната агенция за бежанци организира деца и млади хора бежанци, които направиха преводи на стихове на арабски и други езици. Това бяха първите крачки за превръщане на националното движение в интернационално.
Досега са пристигнали над 100 рисунки по темата, повече от 30 - 40 превода на английски, френски, немски, испански, руски, сръбски, турски, гръцки, румънски, арменски, иврит, афганистански, фарси, пащу, дара, китайски и други езици. Чакаме още преводи и рисунки. Вие също все още можете да се включите с рисунка или превод на някои от стиховете.
През февруари 2008 г. бе стартирана Интернет страница на Националното движение “Деца срещу дрогата”, в която ще се качат всички постъпили досега материали – рисунки и преводи. Във форума децата ще разговарят помежду си, ще получават информация и съвети от специалисти по проблемите на наркотиците (лекари, психиатри, педагогически съветници, полицаи), ще четат биографии и интервюта на известни личности като така ще се реализира идеята “Спортът, науката, изкуството и ярките личности в тях – алтернатива на дрогата”.
Наивните детски рисунки и грапавите преводи могат да бъдат по-действени от един закон, по-силни от полицейските белезници, по-ефективни от съдебни присъди. Те са вашите оръжия срещу дрогата, а с тях вие сте непоколебимите и победоносни воини срещу нея!
Книгата и Интернет страницата ще отнесат посланието на българските деца, а вече и не само на българските, до посолствата, до евродепутатите, до децата на планетата: “Хора, бдете! Деца, не посягайте към дрогата!” Между кориците на една книга младите хора могат да се обединят срещу общата заплаха – наркотиците.
Така заедно ще превърнем Националното движение “Деца срещу дрогата” в интернационално, ще приобщим обществото ни, а също и човечеството към нашата кауза, ще ги сенсибилизираме към проблема “Наркотици”, който е тревожен и опасен за всички деца на планетата.

Движението е регистрирано официално като сдружение Асоциация Движение деца срещу дрогата от Софийски Градски съд Ф.Д. № 321/2008 София, 7 състав на основание чл. 18 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел с решение от 10.05.08 г. , вписано в регистъра на юридически лица с нестопанска цел под № 16137, том 319, по ф.д. 321/2008 г.

За контакти:

Бистра Ранева

Email: b_markova@mail.bg

GSM: 0898 630 585

дом. тел.: 02/975 40 66

Общество - Алтернатива на дрогата

Интервю с Габриела Йосифова, председател на Общинския съвет по Наркотични вещества - Габрово

Прочетете интервюто!


Официални връзки и партньори
Приятели на движението